Ayakkabingo İpucu
Bakım önerileri
Ayakkabılarımız da bakımı hak ediyorlar. Bunun en kolay uygulamasını da burada ilginize sunacağız. Önerilerimizi dikkate alırsanız her gün birkaç dakikanızı ayırarak ayakkabınızı yeni tutabilirsiniz.
Baştan bakım
Gerek Slipper gerekse bağlı veya kemerli ayakkabı, prensip olarak ayakkabı çekici kullanın. Arkasına basılan ayakkabı çirkin olur ve aynı zamanda ayakkabının bir daha asla ayağınıza uymamasını sağlar.
Ayağınızın kolayca ayakkabıdan çıkması için bağlarını tamamen çözün. Fazla zamanınızı almaz ve üstelik ayağınız ve ayakkabınız için de daha sağlıklıdır.
Ayakkabı kalıbı ayakkabınızın formunu korur, kırışıklıkları düzeltir ve taban yapısını rahatlatır. Ancak doğru boyda olmasına özen gösterin aksi taktirde ayakkabınız genişleyebilir.
Ayakkabı kalıbı bilhassa kar ve yağmurdan ıslanmış ayakkabılarda pratiktir. Alternatif olarak ayakkabınızın içini gazete kağıdıyla da doldurabilirsiniz. Ayakkabınızı kuruması için kalorifere fazla yaklaştırmayın ve asla kaloriferin üzerine koymayın. Bu, derinin sert, kuru ve kırılgan olmasına sebep olur. Bu gibi hasarları da hiçbir bakım kremi gideremez. Deri tabanlı ayakkabılar ise kurumak için yan yatırılmalıdır.
Ayakkabılarınızı düzenli olarak temizleyin. En iyisi her kullanımdan sonra silin veya fırçalayın ki parlaklığı veya yumuşaklığı kaybolmasın.
Ayakkabılarınızı örneğin topuklarını yenilemek için zamanında ayakkabıcıya götürün. Böylece daha büyük hasarlara engel olur ve masraftan kaçınmış olursunuz.
Ayakkabılarınıza mola verin: en azından giyildikleri süre kadar. En iyisi ayakkabıları 24 saat dinlendirmek olur ki bu süre içinde iyice kuruyabilirler.
Ayakkabı boyama sanatı
Genel kural: önce temizleme sonra koruma. Ancak temiz olan deriyi uygun bakım kremleriyle koruyabilirsiniz. Sonuçta kendi cildinize de yıkanmadan önce krem sürmezsiniz.
Toz ve kiri en iyisi bir bez veya ılık su ile yıkarsınız, kaba derilerde ise fırça da kullanabilirsiniz. Kabarık deriyi lastik veya zımpara fırçasıyla temizleyin.
Yeni ayakkabınıza en iyisi giymeden önce bakım kremi sürün. Bakım kremini ayakkabı derisine göre seçersiniz. Yanlış bakım kremleri yalnız hassas derilere zarar vermez.
Rengi yeniden canlandırmak için ise ayakkabının renginden bir ton koyu olan bir bakım kremi kullanın.
Bakım kremini daire şeklinde düzenli şekilde ve ince olarak sürün, aksi taktirde derinin üzerinde iz bırakır ve parlamasını engeller. Derinin yüzeyi zarar görebileceği için kaba sürtünmelerden kaçının.
Derinin, kremi yaklaşık olarak 15 dakika emmesini sağlayın ve sonrasında ayakkabıyı yumuşak bir bez veya cila fırçasıyla (at kılı fırçası) cilalayın.
Hangi deride hangi krem?
Rugan
Rugan ayakkabı nemli bir bezle temizlenebilir. Bakımı için normal ayakkabı kremi kullanmayın, bunlar ayakkabı üzerinde leke bırakabilir. Rugana her zaman özel rugan kremiyle bakım yapın. Rugan ayakkabının üzerinde kapalı tabakalı bir zar bulunduğu için üzerinde emme maddeleri kullanmayın.
Düz deri
İlk kullanımdan önce düz deri spreyi ile emme işlemi görmesi tavsiye edilir (mümkünse kapalı mekanlarda kullanmayın). Derinin özelliğine göre krem (yüksek nitelikli derilerde), losyon (yumuşak ve hassas deri veya çantalarda) veya mumlu krem (kaba ve dokulu derilerde) kullanılabilir.
Kaba deri
Kaba deriden velur veya nubuk derileri anlaşılır ve bunlar düz deriden daha hassastır. Mumlu bakım kremleri yüzeydeki kılları yapış yapış eder. Dolayısıyla bakım ve temizleme işlemleri için özel nubuk/ velur spreylerini önermekteyiz. Rengin yeniden canlandırılması ise özel bir sıvıyla mümkündür. Lekeler lastik fırça veya özel bir sünger ile temizlenebilir.
Kumaş ayakkabı
Kumaş ayakkabılar çabuk kirlenir ve birkaç kez kullanıldıktan sonra oldukça bakımsız görünür. Bu ayakkabılara ilk kullanımdan önce özel kumaş bakım spreyi uygulayın. Yine de kirlendiğinde kolayca suyla yıkar veya sabunlu bezle silersiniz.
Uzman önerileri
Yağ lekeleri
Ev işlerinde kullanılan temizleme benzini
Sakız veya tutkal:
Kısaca derin dondurucuda tutun ve çıkarın
Şekerli lekeler:
Soğuk su ve sabun ile yıkayın
Nubuk üzerine tükenmez kalem:
Lekenin üzerine bant yapıştırın ve tırnağınız veya sert bir maddeyle bandın üzerinden lekeleri kazıyın. Ardından bandı hızlı şekilde çekin
Kardan kalan izler:
Kurumadan önce ılık suyun altına tutun ve yıkayın ve sonrasında petrolle silip çıkarın.